Uwielbiam tarty!!!! Zawsze kiedy jakiś fajny przepis wpadnie mi do ręki prędzej czy później muszę go wypróbować. Tak też było tym razem... Przepis zapożyczyłam od Mojej Kalabrii. Polecam go w 100% łatwy, smaczny i efektowny. Zaserwowałam tą tartę moim znajomym na Sylwestra i bardzo szybko zniknęła ze stołu.
TARTA Z BROKUŁAMI I CUKINIĄ
Składniki:
1 brokuł
1 cukinia
1 por
5 sztuki jajek
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka parmezanu
250 g mąki pszennej
120 g margaryny
sól
pieprz
czerwona słodka papryka
olej rzepakowy
bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy. Dodajmy do niej jedno jajko, pokrojoną margarynę i szczyptę soli. Całość zagniatamy.
2. Wałkujemy powstałe ciasto na większy placek niż forma do tarty.
3. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą formy do tart.
4. Widelcem nakłuwamy ciasto. Przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę.
5. Ciasto pieczemy w temperaturze 190 st C. przez 15 min.
6. Brokuły obgotowujemy w osolonej wodzie.
7. Cukinie i por kroimy w kostkę i dusimy na oleju rzepakowym. Kiedy warzywa są na wpół miękkie dodajemy brokuły. Doprawiamy do smaku. Chwile dusimy i potem przenosimy do miski, żeby wystygły.
8. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, czerwoną paprykę i parmezan. Mieszamy.
9. Jajka wlewamy do miski z warzywami. Mieszamy.
10. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zdejmujemy papier do pieczenia. Na ciasto wlewamy warzywa.
11. Ciasto zapiekamy kolejne 20 minut.
Smakuje świetnie na zimno, jak i na ciepło.
wygląda smacznie, lubię brokuły z cukinią:D
OdpowiedzUsuńzielone warzywa w tarcie.. mniam!
OdpowiedzUsuń