Obserwatorzy

sobota, 4 maja 2013

tofu w ostrym sosie

Długi weekend nie sprzyja raczej u mnie staniu i gotowaniu. U nas jest to czas jeżdżenia po rodzinie i znajomych, więc zawsze można troszkę odetchnąć od domowych obowiązków. Oczywiście miałam ambitne plany wiosenno-porządkowe, ale na planach niestety, a raczej stety ;-), się skończyło. Dziś spokojnie zalegliśmy w domu, kręcimy się troszkę po ogrodzie, ale za pracę porządkowe nikomu nie chce się wziąć. Przepis  który dziś chcę wam zaprezentować też nie był przygotowany dzisiaj, ale nie było okazji wcześniej go pokazać.

TOFU W OSTRYM SOSIE

Składniki:
1 opakowanie tofu
1 mango
1 średnia cebula
1 puszka pomidorów w zalewie
1 łyzeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka imbiru
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej rzepakowy

Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory i smażymy, aż powstanie sos.
2. Dodajemy przyprawy i czosnek.
3. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu i mango.
4. Dusimy aż mango lekko zmięknie i gotowe.



2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł, jakoś nigdy nie próbowałam tofu ale wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam jak najbardziej, ja do tofu tez się chcwilkę przekonywalam, ale teraz jestem jego totalną fanką

      Usuń