Obserwatorzy

środa, 28 listopada 2012

zapiekana brukselka z żurawiną

Jako dziecko jakoś za brukselką nie przepadałam. Kojarzyła mi się z przedszkolnym  niedoprawionym jedzeniem. Parę lat temu doszłam do wniosku, że trzeba się z tą "traumą" uporać i tak zaczęłam powoli kombinować i wprowadzać ją do swojego jadłospisu. Tak też powstała zapiekanka brukselkowa.

ZAPIEKANKA BRUKSELKOWA Z ŻURAWINĄ

Składniki:
8-10 główek brukselki
garść orzechów włoskich
garść suszonej żurawiny
200 g śmietany
1 jajko
parmezan
szczypta soli
pieprz
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
1. Brukselkę obieramy i dzielimy na połówki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
2. Sól ucieramy z czosnkiem, dodajemy śmietanę, pieprz i gałkę i 1 surowe jajko. Wszystko razem mieszamy. 
3. Brukselkę posypujemy posiekanymi orzechami i suszoną żurawiną. Polewamy śmietaną z przyprawami i jajkiem. Na koniec posypujemy startym parmezanem
4. Pieczemy około 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st C. 



Sezon na brukselkę Wielkie Święto Żurawiny 2012

1 komentarz:

  1. Zapraszam Cie do zabawy Liebster Blog http://dziewczynakucharza.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-x-2.html

    OdpowiedzUsuń