Wielkanoc już tuż, tuż... ja już jestem na finiszu przygotowań, jutro tylko ostatnie porządki i dekorowanie domu i będzie można spokojnie zacząć świętować i cieszyć się rodzinną atmosferą... a jak Wielkanoc to nie może obejść się bez mazurka.
MAZUREK MIGDAŁOWO-KAJMAKOWY
Składniki:
Kruche ciasto migdałowe:
70 g migdałów zmielonych na mączkę
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
200 g miekkiego masła
2 żółtka
szczypta soli
Masa kajmakowa:
450 g cukierków krówek
100 ml mleka 3,2 %
100 ml śmietanki kremówki
50 g masła
Dodatkowo:
powidła śliwkowe
bakalie do dekoracji
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto:
1. Mąkę, cukier puder i migdały wysypujemy na blat i robimy w nich wgłębienie w które wkładamy żółtko, pokrojone w kostkę masło i sól.
2. Łopatką albo dużym nożem łączymy składniki, a następnie zagniatamy ciasto.
3. Masę przekładamy do foliowego woreczka i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 h.
4. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, i przekładamy do formy. Ja użyłam małych form silikonowych.
5. Kruche ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 min w 180 st C z termoobiegiem.
Masa kajmakowa:
1. Mleko mieszamy ze śmietaną w rondelku, a następnie zagotowujemy.
2. Do gotującego się mleka wsypujemy krówki. Mieszamy, aż krówki się rozpuszczą.
3. Kiedy masa będzie jednolita zdejmujemy rondel z gazu. Gdy lekko przestygnie dodajemy miękkie masło i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Powidła przekładamy na kruche ciasto, następnie układamy masę kajmakową i ozdabiamy według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz