Obserwatorzy

niedziela, 14 kwietnia 2013

wegetariańskie kotlety z awokado

Ostatnimi czasy jestem totalnie zakochana w awokado. W lodowce zawsze co najmniej dwa owoce czekają na obróbkę. Przez wiele lat przechodziłam totalnie obojętnie w sklepach obok awokado, aż do zeszłych wakacji kiedy moja koleżanka zrobiła wegetariańskie kotlety własnie  z awokado. Zdziwiłam się bardzo, że ten owoc, który do tej pory kojarzył mi się jedynie z guacamole może mieć tak różnorodne zastosowanie. Od tamtego czasu rozpoczęła się moja :wielka", kulinarna przygoda z awokado. Dziś chciałam podzielić się z wami moimi kotlecikami z awokado. Przepis początkowo był zapożyczony własnie od mojej kumpeli, ale z czasem przerobiłam go na swój sposób.

KOTLETY Z AWOKADO

Składniki:
1 dojrzałe awokado
0,5 cytryny
0,5 dużej cebuli
4 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka ziaren sezamu
jajko
2,5 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
kolendra
sól
olej

Sposób przygotowania:
1. Miąższ z awokado wyjmujemy i rozdrabniamy widelcem. Skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Cebule drobno siekamy o dodajemy do miąższu.
3. Do miąższu dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
4. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

12 komentarzy:

  1. Takiego cuda to jeszcze nie jadlam. Bardzo jestem ciekawa tego smaku:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, ja je bardzo lubię i dość często popełniam :-)

      Usuń
  2. Kotlety z awokado?! Musze zrobić :) Ile z jednego awokado wyjdzie kotelcików?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z jednego awokado wychodzi około 8-9 małych kotlecików

      Usuń
  3. Zrobiłam, ale jak to ja przepis zmodyfikowałam :)Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że smakowały i bardzo ciekawa jestem twojej modyfikacji

      Usuń
    2. Smakowały, tylko za mało :))

      Usuń
  4. Ja robiłam kotlety z awokado, ale wyszły gorzkie w smaku - wiecie może dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie wyszły bardzo dobre, tylko kwaśne w smaku. Myślę że zamiast soku z całej 0,5 cytryny powinno się dać 2,5 łyżki tego soku i powinno być ok :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszły kwaśnawe, ale to kwestia soku- jak dla mnie z 0,5 cytryny to za dużo. 2,5 łyżki soku jest ok :)

    A w smaku świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Własnie zrobiłam wersję wegańską- bez jajka. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też dziś robię wegańskie, z dodatkiem tofu, siemienia i płatków drożdżowych :)

    OdpowiedzUsuń