Ostatnimi czasy jestem totalnie zakochana w awokado. W lodowce zawsze co najmniej dwa owoce czekają na obróbkę. Przez wiele lat przechodziłam totalnie obojętnie w sklepach obok awokado, aż do zeszłych wakacji kiedy moja koleżanka zrobiła wegetariańskie kotlety własnie z awokado. Zdziwiłam się bardzo, że ten owoc, który do tej pory kojarzył mi się jedynie z guacamole może mieć tak różnorodne zastosowanie. Od tamtego czasu rozpoczęła się moja :wielka", kulinarna przygoda z awokado. Dziś chciałam podzielić się z wami moimi kotlecikami z awokado. Przepis początkowo był zapożyczony własnie od mojej kumpeli, ale z czasem przerobiłam go na swój sposób.
KOTLETY Z AWOKADO
Składniki:
1 dojrzałe awokado
0,5 cytryny
0,5 dużej cebuli
4 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka ziaren sezamu
jajko
2,5 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
kolendra
sól
olej
Sposób przygotowania:
1. Miąższ z awokado wyjmujemy i rozdrabniamy widelcem. Skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Cebule drobno siekamy o dodajemy do miąższu.
3. Do miąższu dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
4. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
Takiego cuda to jeszcze nie jadlam. Bardzo jestem ciekawa tego smaku:-)
OdpowiedzUsuńpolecam, ja je bardzo lubię i dość często popełniam :-)
UsuńKotlety z awokado?! Musze zrobić :) Ile z jednego awokado wyjdzie kotelcików?
OdpowiedzUsuńz jednego awokado wychodzi około 8-9 małych kotlecików
UsuńZrobiłam, ale jak to ja przepis zmodyfikowałam :)Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że smakowały i bardzo ciekawa jestem twojej modyfikacji
UsuńSmakowały, tylko za mało :))
UsuńJa robiłam kotlety z awokado, ale wyszły gorzkie w smaku - wiecie może dlaczego?
OdpowiedzUsuńJak dla mnie wyszły bardzo dobre, tylko kwaśne w smaku. Myślę że zamiast soku z całej 0,5 cytryny powinno się dać 2,5 łyżki tego soku i powinno być ok :)
OdpowiedzUsuńWyszły kwaśnawe, ale to kwestia soku- jak dla mnie z 0,5 cytryny to za dużo. 2,5 łyżki soku jest ok :)
OdpowiedzUsuńA w smaku świetne :)
Własnie zrobiłam wersję wegańską- bez jajka. Pyszne!
OdpowiedzUsuńJa też dziś robię wegańskie, z dodatkiem tofu, siemienia i płatków drożdżowych :)
OdpowiedzUsuń