Pasty kanapkowe u mnie w domu ostatnio świecą triumfy. Zawsze staram się, żeby w lodówce, obok serów i wędlin znajdowała się jakaś domowa, własnoręcznie zrobiona pasta. Po świątecznych sałatkach zostało mi trochę pieczarek, które trzeba było jakoś wykorzystać i tak powstała kolejna pasta, która na pewno na stałe zagości w moim menu.
PASTA KANAPKOWA Z PIECZAREK I KASZY GRYCZANEJ
Składniki:
200 g pieczarek
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
koperek
2 jajka na twardo
0,5 torebki kaszy gryczanej
olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Kaszę gryczaną gotujemy.
2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju rzepakowym.
3. Pieczarki drobno kroimy, dorzucamy do podsmażonej cebuli i smażymy razem, aż cała woda puszczona przez pieczarki odparuje. Pieczarki staną się "suche".
4. Pod koniec smażenia pieczarek dodajemy czosnek, przyprawę uniwersalną i drobno posiekany koperek. Ja tym razem użyłam koperku suszonego, ale następnym razem spróbuję ze świeżym.
5. Kiedy pieczarki i kasza przestygną. Wszystko wrzucamy do jednej miski, dodajemy drobno pokrojone jajka i blendujemy.
Chyba przetestuje, z tym ogóreczkiem wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńTorebki z kaszą gryczaną mają po 100 g?
OdpowiedzUsuńdokładnie tak
UsuńWidzę że masz kilka przepisów co mi pasują. Lubię wegetariańskie pasztety.Kaszę gryczaną też lubię to nic tylko zakasać rękawy :-)
OdpowiedzUsuńpolecam jak najbardziej i dziękuję za odwiedziny i komentarz
UsuńZrobiłam dzisiaj na śniadanie, niebo w gębie, nie spodziewałam się, że będzie aż taka dobra :)Polecam
OdpowiedzUsuńprzepraszam a po co drobno kroić skoro i tak pasta będzie blendowana?
OdpowiedzUsuńja drobno kroję, bo mam nie za fajny blender i dzięki temu szybciej mi to idzie i blender się nie przegrzewa
Usuń