Obserwatorzy

niedziela, 7 kwietnia 2013

pasta kanapkowa z pieczarek i kaszy gryczanej

Pasty kanapkowe u mnie w domu ostatnio świecą triumfy. Zawsze staram się, żeby w lodówce, obok serów i wędlin znajdowała się jakaś domowa, własnoręcznie zrobiona pasta. Po świątecznych sałatkach zostało mi trochę pieczarek, które trzeba było jakoś wykorzystać i tak powstała kolejna pasta, która na pewno na stałe zagości w moim menu.

PASTA KANAPKOWA Z PIECZAREK I KASZY GRYCZANEJ

Składniki:
200 g pieczarek
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
koperek
2 jajka na twardo
0,5 torebki kaszy gryczanej
olej rzepakowy

Sposób przygotowania:
1. Kaszę gryczaną gotujemy.
2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju rzepakowym.
3. Pieczarki drobno kroimy, dorzucamy do podsmażonej cebuli i smażymy razem, aż cała woda puszczona przez pieczarki odparuje. Pieczarki staną się "suche". 
4. Pod koniec smażenia pieczarek dodajemy czosnek, przyprawę uniwersalną i drobno posiekany koperek. Ja tym razem użyłam koperku suszonego, ale następnym razem spróbuję ze świeżym.
5. Kiedy pieczarki i kasza przestygną. Wszystko wrzucamy do jednej miski, dodajemy drobno pokrojone jajka i blendujemy.


Kanapki, kanapeczki!

8 komentarzy:

  1. Chyba przetestuje, z tym ogóreczkiem wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. Torebki z kaszą gryczaną mają po 100 g?

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę że masz kilka przepisów co mi pasują. Lubię wegetariańskie pasztety.Kaszę gryczaną też lubię to nic tylko zakasać rękawy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam jak najbardziej i dziękuję za odwiedziny i komentarz

      Usuń
  4. Zrobiłam dzisiaj na śniadanie, niebo w gębie, nie spodziewałam się, że będzie aż taka dobra :)Polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. przepraszam a po co drobno kroić skoro i tak pasta będzie blendowana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja drobno kroję, bo mam nie za fajny blender i dzięki temu szybciej mi to idzie i blender się nie przegrzewa

      Usuń