CIASTO JOGURTOWE
Składniki:1 opakowanie jogurtu (może być naturalny, ale także owocowy)
3 jajka
2 kubeczki cukru
3 kubeczki mąki
0,5 kubeczka oleju
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Do miseczki przekładamy jogurt, zaś pojemnik po nim dokladnie myjemy i osuszamy. Posłuży on nam za miarkę.
2. Dodajemy wszystkie skladniki do jogurtu i miksujemy na jednolitą masę.
3. Blachę smarujemy tłuszczem i pieczemy około 40 min w temperaturze 200-220st C.
i gotowe..... prawda, że łatwe
no zrobie, chociaz nie wiem czy jogurt ma byc duzy czy mały strzelam że mały wiec zobaczymy .
OdpowiedzUsuńnie mam róznicy jaki jogurt, bo jak weżmiesz duży to więcej ciasta Ci wyjdzie, a jak mały to mniej... proporcję zostaną bez zmian
Usuńsuper to ciasto ! już raz piekłam, i mimo, że ręki do ciast nie mam, to wyszło pysze :) dzisiaj piekę drugi raz, ale dołożę na wierzch brzoskwinie :)
OdpowiedzUsuńjakiego jogurtu używasz ? :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam i wyszło MEGA:) Tylko następnym razem wezmę trochę mniej cukru. A z syropem malinowym to już w ogóle niebo :)
OdpowiedzUsuńa niby jak mam przeczytac przepis skoro nie znika to cudne rekodzieło.
OdpowiedzUsuńjuż poprawione, nie wiem dlaczego tak się działo
UsuńJa zrobiłam z 4 małych gratek . Zmniejszyłam ilośc cukru na wierzch polozyłam truskawkowa bita śmietane wyszlo takie truskawkowe i pyszne .. :) Polecam
OdpowiedzUsuńpierwszy raz bede piekla ciasto i nie wiem jaka make dodac?
OdpowiedzUsuńja daje szymanowską
Usuńa jakiej wielkości blacha??? może być jogurt wiśniowy
OdpowiedzUsuńja robię w średniej wielkości keksowce.. jogurt wiśniowy oczywiście, że może być
Usuńjakiej wielkości musi być blacha jeśli wzięłam kupeczek po małym wiśniowym jogurcie "Ale owoc"
OdpowiedzUsuńmoże być mały jogurt wiśniowy "ale owoc" a i jaka blacha(wielkość)
OdpowiedzUsuńmi niestety nie wyszedł...zakalec się zrobił
OdpowiedzUsuńnie może być, a wszystko jak w przepisie zrobiłaś?? To ciasto zawsze wychodzi
Usuńmoze mialas okres;)
UsuńNiestety mi wyszedł zakalec..:(
OdpowiedzUsuńbuuu no to nie wiem dlaczego, ono zawsze wychodzi :-(
Usuńmi też zakalec wyszedł :/
Usuńolej dolewamy do skladnikow czy posluzy on do smarowania blachy??
OdpowiedzUsuńDodajemy do skladnikow
UsuńFajne te ciasto.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie go próbuję.
Ciekawe co mi wyjdzie.
dawaj znać jak wyszło
UsuńNie mam bladego pojęcia o pieczeniu....to ciasto było moim pierwszym i wyszło fantastycznie. Bardzo dziękuję za ten świetny przepis!
OdpowiedzUsuńNie mam bladego pojęcia o pieczeniu. To było moje pierwsze ciasto i wyszło fantastycznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za ten super przepis!
cieszę się, że Ci wyszło, ono też było jednym z moich pierwszych ciast
UsuńA o co chodzi z tymi kubeczkami? Co to maja byc za kubeczki? Jakiej wielkości? To będzie moje pierwsze ciasto :D
OdpowiedzUsuńA okej już wiem o co chodzi z kubeczkami, nie doczytałam do końca ;)
OdpowiedzUsuńU mnie w formie babeczek :) Użyłam jogurtu Fantazja, na wierzchu posypałam wiórkami czekoladowymi, które są dołączone to jogurtu. Polecam dodać mniej cukru niż w przepisie, ja tak zrobiłam i wyszły super. Pomysł z kubeczkami super - mniej zmywania!
OdpowiedzUsuńIle opakowan jogurtu dodalas? I jak to wygladalo z odmierzaniem kubeczkami po
Usuńfantazji?
ja używam zawsze jednego małego jogurtu i kubka od niego
UsuńZakalec wychodzi wtedy, gdy ciasto jest niedopieczone. Zbyt wysoka tempertura powoduje, ze z wierzchu ciasto zbyt szybko sie piecze a w srodku pozostaje surowe. I to jest wlasnie tzw, zakalec
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto powinno wygladac jakby sie smazylo a nie pieko ?
OdpowiedzUsuńmaka tortowa?
OdpowiedzUsuńja daj szymanowską
UsuńZapomnialam dac oleju, buu :P gotowanie z dwulatka... A tak na marginesie, kiedys na podobnej bazie pieklam a'la piernik, jablecznik, itd. Zawsze mi wychodzilo.
OdpowiedzUsuńWyszedł mi zakalec :((
OdpowiedzUsuń