Przepis przywiozłam gdzieś ze świata i powiem szczerze wśród znajomych robi ono furorę.
LIBAŃSKIE CIASTO POMARAŃCZOWE
Składniki:
2 pomarańcze
25 dag orzechów laskowych
25 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Orzechy zemleć.
2. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, dokładnie wyszorować i w całości przełożyć do garnka. Wlać tyle wody, aby lekko przykryć owoce. Przykryte owoce gotować na bardzo wolnym ogniu przez około 2h.
3. Miękkie owoce wyjąć, odcedzić i odłozyć do przestygnięcia. Przekroić na pół i wyjąć pestki, a następnie zmiksować na jednolity przecier. Miksujemy razem ze skórką.
4. Jajka ubijamy z cukrem i z cukrem waniliowym na puszysty krem. Zwalniamy obroty miksera, dodajemy stopniowo zmielone orzechy, sól i proszek do pieczenia.
5. Cały czas mieszając dodajemy po łyżce przecieru pomarańczowego.
6. gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. pieczemy 60-70 min w 180 st. C
Wspaniały przepis którego nigdy bym nie poznała gdybym tu nie zajrzała.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że i Tobie to ciasto zasmakuje
OdpowiedzUsuńczy zamiast orzechów laskowych można użyć orzechów włoskich?
OdpowiedzUsuńzawsze robiłam z laskowymi, ale sądzę, że włoskie też będą dobre
Usuń