Curry z warzywami chodziło już za mną jakiś czas, ale jakoś nie mogłam się zebrać, żeby je przygotować. Dziś podjęłam męską decyzję i mam, a raczej miałam, bo już całe pochłonęłam. U większości osób na blogach zauważyłam dziś halloween'owe klimatu, u mnie jednak powieje trochę orientem. Nie jest to klasyczne curry z warzywami, bo nie posiadałam odpowiednich warzyw do niego, tylko mieszankę warzyw na patelnie, ale i tak wyszło świetnie. Sos robiony jest jednak według klasycznej receptury, którą dostałam od mojego znajomego hindusa. Zmodyfikowałam go jednak dodając mleczko kokosowe, którego w oryginale nie było.
CURRY Z WARZYWAMI
Składniki:
warzywa (ja dałam mieszankę warzyw na patelnię, ale lepsze jest kiedy samodzielnie ugotujemy marchewkę, ziemniaki, kalafior, brokuły - ważne żeby warzywa nie były do końca dogotowane, bo dogotowujemy je jeszcze w sosie)
2 łyżeczki kminku w ziarnach
3 czubate łyżeczki curry
2 cebule
4 -5 duże pomidory albo puszka pomidorów w zalewie
1/2 łyżeczka pieprzu kajenskiego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej
mała puszka mleka kokosowego
Sposób przygotowania
1. Warzywa gotujemy al dente.
2. Kminek podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy posiekaną cebulę. Cebulę zasmażamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Dodajemy skażone i obrane ze skórki pomidory (albo pomidory z puszki). Podduszamy, aż powstanie w miarę jednolity sos. Dodajemy mleko kokosowe, curry i pieprz kajeński. Chwilę dusimy. Następnie doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Sos musi mieć dość gęstą konsystencję
4. Dodajemy warzywa i dusimy na wolnym ogniu jeszcze około 5-8 min.
uwielbiam curry!:)
OdpowiedzUsuńto jest nas dwie
Usuń