Obserwatorzy

czwartek, 15 listopada 2012

czas na przetwory... czyli nutela jabłkowa w cieście francuskim

Bardzo lubię gotować z przetworów. Dzięki nim bardzo szybko mogę uzyskać szybkie i ciekawe dania, które zawsze robią furorę. W tym roku dostało mi się kilka skrzynek jabłek, z którymi trzeba było coś zrobić. Na początku myślałam o klasyce... czyli jabłkach do szarlotki, ale potem stwierdziłam, że warto coś jeszcze z nich popełnić.. i tak wpadłam na pomysł, że w mojej spiżarni powinny znaleźć się także inne słoiczki z jabłkami. Pomyślałam  pokombinowałam i popełniłam z 2 kilogramów jabłek nutelę jabłkową. Tak na spróbowanie i teraz wiem, że w przyszłym roku więcej jej będzie, bo na prawdę ma super smak i świetnie się sprawdza w kuchni. Wczoraj na szybki obiad popełniłam dla siebie

RULONIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NUTELĄ JABŁKOWĄ

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 
2 kg jabłek
1 kg cukru
100 g kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki cynamonu

1. Jabłka obieramy, drobno kroimy i smażymy, aż jabłka będą się rozpadać.
2. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 1 h.
3. Na koniec dodajemy kakao i cukier waniliowy oraz posypujemy cynamonem. Potem przekładamy do słoików i mamy cudowny przetwór :-)
4. Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie dzielimy na połowę.
5. Każdą połówkę smarujemy nutelą i rolujemy. 
6. Ruloniki dzielimy na mniejsze kawałki i pieczemy w 220 st C przez około 20 min.


Potrawy rozgrzewające Domowy Wyrób

7 komentarzy:

  1. strasznie fajny ten jabłkowo kakaowy krem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczny pomysł na nadzienie do ciastek. Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam podobną, z mniejszą ilością cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłkowej to ja jeszcze nie konsumowałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. na 2kg jabłek az 1kg cukru???

    OdpowiedzUsuń
  6. Rodacy uwielbiają desery z jabłek. Oczywiście lubię i ja, więc zgodnie z tym przepisem dodaję gomarowskie jabł. z waniliną, które mieszam z kakao i cynamonem. Potem zapiekam z cieście francuskim, i podaję posypane cukrem pudrem. Prosty, szybki sposób na smaczny deser do kawy.

    OdpowiedzUsuń