Bardzo lubię gotować z przetworów. Dzięki nim bardzo szybko mogę uzyskać szybkie i ciekawe dania, które zawsze robią furorę. W tym roku dostało mi się kilka skrzynek jabłek, z którymi trzeba było coś zrobić. Na początku myślałam o klasyce... czyli jabłkach do szarlotki, ale potem stwierdziłam, że warto coś jeszcze z nich popełnić.. i tak wpadłam na pomysł, że w mojej spiżarni powinny znaleźć się także inne słoiczki z jabłkami. Pomyślałam pokombinowałam i popełniłam z 2 kilogramów jabłek nutelę jabłkową. Tak na spróbowanie i teraz wiem, że w przyszłym roku więcej jej będzie, bo na prawdę ma super smak i świetnie się sprawdza w kuchni. Wczoraj na szybki obiad popełniłam dla siebie
RULONIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NUTELĄ JABŁKOWĄ
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 kg jabłek
1 kg cukru
100 g kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki cynamonu
1. Jabłka obieramy, drobno kroimy i smażymy, aż jabłka będą się rozpadać.
2. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 1 h.
3. Na koniec dodajemy kakao i cukier waniliowy oraz posypujemy cynamonem. Potem przekładamy do słoików i mamy cudowny przetwór :-)
4. Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie dzielimy na połowę.
5. Każdą połówkę smarujemy nutelą i rolujemy.
6. Ruloniki dzielimy na mniejsze kawałki i pieczemy w 220 st C przez około 20 min.
strasznie fajny ten jabłkowo kakaowy krem!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny pomysł na nadzienie do ciastek. Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńrobiłam podobną, z mniejszą ilością cukru :)
OdpowiedzUsuńJabłkowej to ja jeszcze nie konsumowałam.
OdpowiedzUsuńna 2kg jabłek az 1kg cukru???
OdpowiedzUsuńja tak robię
UsuńRodacy uwielbiają desery z jabłek. Oczywiście lubię i ja, więc zgodnie z tym przepisem dodaję gomarowskie jabł. z waniliną, które mieszam z kakao i cynamonem. Potem zapiekam z cieście francuskim, i podaję posypane cukrem pudrem. Prosty, szybki sposób na smaczny deser do kawy.
OdpowiedzUsuń