Obserwatorzy

piątek, 16 listopada 2012

sałatek czas... tym razem ryżowo

Dawno tej sałatki nie robiłam. Była pierwszą, oczywiście po warzywnej, sałatką, która u nas w domu znalazła uznanie. Ja osobiście za klasyczną warzywną sałatką nie przepadam, ale odkąd sałatka z ryżem pojawiła się u nas na stole, zakochałam się w sałatkach.

SAŁATKA Z RYŻU, OGÓRKA I PAPRYKI

Składniki:
1 woreczek ryżu
2-3 jajka
1 papryka
ok 15 dag ogórka konserwowego
1 cebula
pół pęczku natki pietruszki
1 jabłko
3-4 ząbki czosnku
1/2 szklanki majonezu
4 łyżki śmietany
1 łyżka ostrej musztardy
sól
cukier 
pieprz
0,5 - 1 łyżki octu winnego

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy al dente.
2. Czosnek rozcieramy z solą, mieszamy z majonezem, śmietaną, szczyptą cukru i musztardą.
3. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy octem.
4. Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę.
5. Wszystkie składniki łączymy i dostawiamy do lodówki na około 40 min, żeby wszystkie składniki się przegryzły.


5 komentarzy:

  1. Bardzo smaczna, zacekawił mnie dodatek musztardy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja klasyczną uwielbiam i ryżu bym tam nigdy nie dała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna sałatka, u mnie też ryżowa z tuńczykiem(w kawałku z lidla), ogórkiem, jajkiem, cebulką, papryką, kukurydzą i majonezem, całkiem podobnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie głupi pomysł, być może się skuszę. Jednak ostatnio po głowie chodzi mi sałatka z ryżem i tuńczykiem ;)) na kwaśno... z ogórkami kiszonymi ^^

    OdpowiedzUsuń