Dawno tej sałatki nie robiłam. Była pierwszą, oczywiście po warzywnej, sałatką, która u nas w domu znalazła uznanie. Ja osobiście za klasyczną warzywną sałatką nie przepadam, ale odkąd sałatka z ryżem pojawiła się u nas na stole, zakochałam się w sałatkach.
SAŁATKA Z RYŻU, OGÓRKA I PAPRYKI
Składniki:
1 woreczek ryżu
2-3 jajka
1 papryka
ok 15 dag ogórka konserwowego
1 cebula
pół pęczku natki pietruszki
1 jabłko
3-4 ząbki czosnku
1/2 szklanki majonezu
4 łyżki śmietany
1 łyżka ostrej musztardy
sól
cukier
pieprz
0,5 - 1 łyżki octu winnego
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy al dente.
2. Czosnek rozcieramy z solą, mieszamy z majonezem, śmietaną, szczyptą cukru i musztardą.
3. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy octem.
4. Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę.
5. Wszystkie składniki łączymy i dostawiamy do lodówki na około 40 min, żeby wszystkie składniki się przegryzły.
Bardzo smaczna, zacekawił mnie dodatek musztardy :)
OdpowiedzUsuńA ja klasyczną uwielbiam i ryżu bym tam nigdy nie dała :)
OdpowiedzUsuńFajna sałatka, u mnie też ryżowa z tuńczykiem(w kawałku z lidla), ogórkiem, jajkiem, cebulką, papryką, kukurydzą i majonezem, całkiem podobnie:)
OdpowiedzUsuńChciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:)
OdpowiedzUsuńNie głupi pomysł, być może się skuszę. Jednak ostatnio po głowie chodzi mi sałatka z ryżem i tuńczykiem ;)) na kwaśno... z ogórkami kiszonymi ^^
OdpowiedzUsuń