... czyli
150 g ryżu
3 żółtka
rosół warzywny
bułka tarta
sól, pieprz
Składniki na sos:
1/2 szklanki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku (to opcjonalnie jak ktoś lubi sosy czosnkowe)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę gotujemy do miękkości w rosole warzywnym. Odstawiamy do wystygnięcia i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Ryż gotujemy w posolonej wodzie.
3. Ryz i marchewkę mieszamy, dodajemy do tego 2 łyżki bułki tartej i żółtka.Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
4. Z masy formujemy małe (to ważne, bo duże będą nam się rozwalać) kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
5. Smażymy na rozgrzanym oleju.
6. W między czasie łączymy wszystkie składniki na sos.
7. Kotleciki podajemy z sosem
KOTLETY RYŻOWO-MARCHEWKOWE W SOSIE JOGURTOWO-MAJONEZOWYM
Składniki na kotlety:
4 marchewki 150 g ryżu
3 żółtka
rosół warzywny
bułka tarta
sól, pieprz
Składniki na sos:
1/2 szklanki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku (to opcjonalnie jak ktoś lubi sosy czosnkowe)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę gotujemy do miękkości w rosole warzywnym. Odstawiamy do wystygnięcia i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Ryż gotujemy w posolonej wodzie.
3. Ryz i marchewkę mieszamy, dodajemy do tego 2 łyżki bułki tartej i żółtka.Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
4. Z masy formujemy małe (to ważne, bo duże będą nam się rozwalać) kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
5. Smażymy na rozgrzanym oleju.
6. W między czasie łączymy wszystkie składniki na sos.
7. Kotleciki podajemy z sosem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz