Obserwatorzy

środa, 10 października 2012

mój wegetariański obiad czyli kotlety ryżowo-marchewkowe

... czyli

KOTLETY RYŻOWO-MARCHEWKOWE W SOSIE JOGURTOWO-MAJONEZOWYM

Składniki na kotlety:
4 marchewki 
150 g ryżu 
3 żółtka 
rosół warzywny 
bułka tarta 
sól, pieprz 


Składniki na sos: 
1/2 szklanki majonezu 
3 łyżki jogurtu naturalnego 
2 ząbki czosnku (to opcjonalnie jak ktoś lubi sosy czosnkowe) 
sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 
1. Marchewkę gotujemy do miękkości w rosole warzywnym. Odstawiamy do wystygnięcia i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
2. Ryż gotujemy w posolonej wodzie. 
3. Ryz i marchewkę mieszamy, dodajemy do tego 2 łyżki bułki tartej i żółtka.Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. 
4. Z masy formujemy małe (to ważne, bo duże będą nam się rozwalać) kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. 
5. Smażymy na rozgrzanym oleju. 
6. W między czasie łączymy wszystkie składniki na sos. 
7. Kotleciki podajemy z sosem 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz