Ciasto to przypomina mi smaki dzieciństwa.
1 szklanka mąki
1 szklanka maku (ja miałam już mielony, bo ku mojemu zdziwieniu nigdzie nie mogłam dostać innego)
5 jajek
0,75 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki bakalii
Sposób przygotowania:
1. Margarynę roztapiamy i studzimy
2. Żółtka ucieramy z cukrem na puchatą masę
3. Dodajemy powoli mąkę, proszek do pieczenia, margarynę i mąkę. ucieramy.
4. Ubijamy pianę z jajek i powoli łączymy ją z resztą składników.
5. Dodajemy powoli bakalie.
6. Początkowo pieczemy 160 st C do momentu wyrośnięcia, potem podkręcamy piekarnik na 180 st C. Pełen czas pieczenia to około 45 min.
PIEGUSEK, CZYLI PROSTE CIASTO Z MAKIEM
Składniki:
1 szklanka cukru 1 szklanka mąki
1 szklanka maku (ja miałam już mielony, bo ku mojemu zdziwieniu nigdzie nie mogłam dostać innego)
5 jajek
0,75 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki bakalii
Sposób przygotowania:
1. Margarynę roztapiamy i studzimy
2. Żółtka ucieramy z cukrem na puchatą masę
3. Dodajemy powoli mąkę, proszek do pieczenia, margarynę i mąkę. ucieramy.
4. Ubijamy pianę z jajek i powoli łączymy ją z resztą składników.
5. Dodajemy powoli bakalie.
6. Początkowo pieczemy 160 st C do momentu wyrośnięcia, potem podkręcamy piekarnik na 180 st C. Pełen czas pieczenia to około 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz