... jak się rozmarchewkowałam to na maxa...czas więc na
cebula
1-2 ząbki czosnku (hiszpański lub polski, bo ten chiński to w ogóle nie ma smaku i trzeba chyba z kilo wrzucić
2 szklanki wywaru warzywnego (ja tym razem dałam 2 kostki warzywne)
1 łyżeczka śmietany
2 płaskie łyżki curry
sól, pieprz
groszek ptysiowy
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę kroimy w plastry.
2. Bulion gotujemy razem z marchewką.
3. Gdy marchewka stanie się miękka przekładam ją do blendera, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i śmietanę, a następnie miksuję, do uzyskania jednolitej kremowej masy.
4. Masę przekładam znów do garnka z bulionem.Zupę przyprawiam curry, solą i pieprzem, podgrzewam i podaję na ciepło razem z groszkiem ptysiowym.
KREMOWĄ ZUPĘ MARCHEWKOWĄ
Składniki:
6 marchewek cebula
1-2 ząbki czosnku (hiszpański lub polski, bo ten chiński to w ogóle nie ma smaku i trzeba chyba z kilo wrzucić
2 szklanki wywaru warzywnego (ja tym razem dałam 2 kostki warzywne)
1 łyżeczka śmietany
2 płaskie łyżki curry
sól, pieprz
groszek ptysiowy
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę kroimy w plastry.
2. Bulion gotujemy razem z marchewką.
3. Gdy marchewka stanie się miękka przekładam ją do blendera, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i śmietanę, a następnie miksuję, do uzyskania jednolitej kremowej masy.
4. Masę przekładam znów do garnka z bulionem.Zupę przyprawiam curry, solą i pieprzem, podgrzewam i podaję na ciepło razem z groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz