Kolejny przepis przeniesiony z mojego drugiego bloga, ale sądzę, że wart pokazania
CIASTO POMARAŃCZOWE Z LUKREM
Składniki:
100 g masła
1 jajko
1 pomarańcza
100 g cukru
100 g cukru pudru
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. masło roztopić i schłodzić
2. Tortownicę wysmarować masłem i podsypać bułką tartą.
3. Do miski wbić jajko, startą na drobnej tarce skórkę z pomarańczy, cukier i cukier puder. Wszystkie składniki zmiksować.
4. Dodać masło i delikatnie wymieszać łopatką. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać z pozostałymi składnikami.
5. Piec około 30-35 min w 180 st. C.
Lukier: 100 g cukru pudru i sok z jednej pomarańczy. Sok wyciskać stopniowo do oczekiwanej gęstości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz