Zapiekankę tą przygotowuję ja kiedy zostaną ziemianki z dnia poprzedniego lub w lodowce znaleźć można co najwyżej zdechłego pingwina z głodu. Składniki do tego jedzenia zawsze znajdują się w mojej kuchni, są tak jakby rezerwą żywieniową :-)
3 pomidory albo puszka pomidorów bez skórki
250 g mozzarelli
3 jajka
1 duża cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
dwa-trzy plastry ananasa z puszki
sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, cukier
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę.
2. cebulę kroimy w kosteczkę
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucam cebulę, którą następnie podsmażam, aż do delikatnego zeszklenia, następnie dorzucam pomidory. Dodaję koncentrat pomidorowy
4.Przyprawiam do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i cukrem.
5. Duszę pod przykryciem aż do powstania jednolitej masy.
6. Ugotowane ziemniaki i mozzarellę kroję w plastry, a ananasa w kostkę.
7. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układam ziemniaki, na to sos pomidorowy, mozzarellę i ananasa Na to znów ziemniaki, mozzarellę itd. Na koniec najlepiej, żeby były ziemniaki.
8. Jajka rozbijam do miseczki, dodaję szczyptę soli i pieprzu. Roztrzepuje widelcem.
9. Zapiekankę polewam jajkiem.
10. Przykrywam i wstawiam do piekarnika (200st C) na około 45 min
Składniki
500 g ziemniaków 3 pomidory albo puszka pomidorów bez skórki
250 g mozzarelli
3 jajka
1 duża cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
dwa-trzy plastry ananasa z puszki
sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, cukier
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę.
2. cebulę kroimy w kosteczkę
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucam cebulę, którą następnie podsmażam, aż do delikatnego zeszklenia, następnie dorzucam pomidory. Dodaję koncentrat pomidorowy
4.Przyprawiam do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i cukrem.
5. Duszę pod przykryciem aż do powstania jednolitej masy.
6. Ugotowane ziemniaki i mozzarellę kroję w plastry, a ananasa w kostkę.
7. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układam ziemniaki, na to sos pomidorowy, mozzarellę i ananasa Na to znów ziemniaki, mozzarellę itd. Na koniec najlepiej, żeby były ziemniaki.
8. Jajka rozbijam do miseczki, dodaję szczyptę soli i pieprzu. Roztrzepuje widelcem.
9. Zapiekankę polewam jajkiem.
10. Przykrywam i wstawiam do piekarnika (200st C) na około 45 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz