Obserwatorzy

wtorek, 2 października 2012

Szybka ziemniaczana zapiekanka

Zapiekankę tą przygotowuję ja kiedy zostaną ziemianki z dnia poprzedniego lub w lodowce znaleźć można co najwyżej zdechłego pingwina z głodu. Składniki do tego jedzenia zawsze znajdują się w mojej kuchni, są tak jakby rezerwą żywieniową :-)


Składniki
500 g ziemniaków 
3 pomidory albo puszka pomidorów bez skórki 
250 g mozzarelli 
3 jajka 
1 duża cebula 
1 łyżka koncentratu pomidorowego 
dwa-trzy plastry ananasa z puszki 
sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, cukier 
2 łyżki oliwy 

Sposób przygotowania 
1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. 
2. cebulę kroimy w kosteczkę 
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucam cebulę, którą następnie podsmażam, aż do delikatnego zeszklenia, następnie dorzucam pomidory. Dodaję koncentrat pomidorowy 
4.Przyprawiam do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i cukrem. 
5. Duszę pod przykryciem aż do powstania jednolitej masy. 
6. Ugotowane ziemniaki i mozzarellę kroję w plastry, a ananasa w kostkę. 
7. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układam ziemniaki, na to sos pomidorowy, mozzarellę i ananasa  Na to znów ziemniaki, mozzarellę itd. Na koniec najlepiej, żeby były ziemniaki. 
8. Jajka rozbijam do miseczki, dodaję szczyptę soli i pieprzu. Roztrzepuje widelcem. 
9. Zapiekankę polewam jajkiem. 
10. Przykrywam i wstawiam do piekarnika (200st C) na około 45 min






KONKURS ! Jesienne smaki - ziemniaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz