.. lubię marchewkę i zawsze staram się ją w różnych formach do kuchni wprowadzić.
2,25 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatułowej
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szklanka oleju
1/2 szklanki mleka
1-2 szklanki drobno startej marchewki
bakalie (ja dodałam orzechy włoskie i rodzynki)
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać wszystkie sypkie składniki
2. Wbić jajko, dolać oleju i mleka
3. Wszystko razem zmiksować
4. Dodać marchewkę i bakalie i jeszcze chwilę miksować.
5. Blachę wysmarować i opruszyć mąką. Piec około 1h w temperaturze 160-180 st.
a ciasto wyszło tak i nawet bez zakalca
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
2,25 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatułowej
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szklanka oleju
1/2 szklanki mleka
1-2 szklanki drobno startej marchewki
bakalie (ja dodałam orzechy włoskie i rodzynki)
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać wszystkie sypkie składniki
2. Wbić jajko, dolać oleju i mleka
3. Wszystko razem zmiksować
4. Dodać marchewkę i bakalie i jeszcze chwilę miksować.
5. Blachę wysmarować i opruszyć mąką. Piec około 1h w temperaturze 160-180 st.
a ciasto wyszło tak i nawet bez zakalca
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz