W tym roku pierwszy raz w życiu postanowiłam upiec piernik na Święta. Powiem szczerze, że było to duże i dość mocno zaplanowane przedsięwzięcie kulinarne. Najpierw przejżałam niezliczoną ilość przepisów i za nic nie mogłam zdecydować się, który wybrać. Tak z kilka dni kombinowałam, czytałam i nadal pustka. W końcu moja decyzja padła na przepis Andrzeja i powiem szczerze nie żałuję, ani troszkę. Piernik wyszedł cudownie. W smaku jest właśnie taki jak lubię, korzenny i czekoladowy. Dla zainteresowanych podaję przepis.
PIERNIK ŚWIĄTECZNY ZE ŚLIWKAMI
Składniki: |
|
Piernik
Polewa
czekoladowa
|
|
Sposób przygotowania potrawy:
Mąkę
przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Miód, masło, cukier,
cukier waniliowy, mleko, przyprawa do piernika, olej, kakao
gotujemy razem, mieszając aby się nie przypaliło. Studzimy,
a następnie do wystudzonej masy wbijamy jajka, i mieszamy.
Odsączone rodzynki, orzechy, pokruszoną czekoladę, startą
skórkę pomarańczową oraz pokrojone śliwki suszone (większa
część) oprószamy mąką i dodajemy do wystudzonej masy.
Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wszystko mieszamy, przekładamy do formy wyłożonej pergaminem
lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Pieczemy w 165
stopniach ok 1h 20min. Najlepiej sprawdzić wykałaczką.
Wystudzić, oblać przygotowaną polewą czekoladową. Na wierzch
do dekoracji użyjemy pokrojonej w kostkę śliwki suszonej oraz
tartej czekolady.
Polewa
czekoladowa
Śmietanę
gotujemy z miodem, wyłączamy i dodajemy pokruszoną czekoladę.
Mieszamy.
Teraz uciekam dalej z przygotowaniami do świąt walczyć.
Postaram się jeszcze jutro jeden fajny sałatkowy przepis dorzucić, może komuś się na święta przyda.
|
bardzo ładnie się prezentuję ;)
OdpowiedzUsuńnawet zdziwiona jestem ze tak wyszedł
Usuń