Przepis nie jest mój, ale chciałam się nim z Wami podzielić. Znalazłam go na blogu Agattek i od razu wypróbowałam Powiem tak, zaczęło znikać, jak jeszcze było ciepłe i ledwo co doczekało do szybkiej foci. Przepis naprawdę polecam, ja dodałam do oryginalnego przepisu tylko garść namoczonych rodzynek.
CIASTO MANDARYNKOWE
Składniki:
kilka mandarynek
1 paczka masła (250g)
120g cukru pudru
4 jajka
cukier waniliowy
200g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
100g cukru pudru
3-4 łyżki soku z mandarynek lub pomarańczy
Sposób przygotowania:
Mandarynki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie ucierając dodać jajka, a potem stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wrzucić mandarynki i wszystko wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i piec ok. 60 minut.
Wystudzone ciasto posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Brzmi ciekawie, muszę wypróbować ten przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńciasta mandarynkowego jeszcze nie jadłam:) wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuń