Obserwatorzy

niedziela, 25 maja 2014

Tabule czyli sałatka alpejska

Za oknem cudowna pogoda, uwielbiam kiedy jest tak ciepło. Mogę wtedy zasiąść z książką w ogrodzie i cieszyć się ciszą i spokojem.
Na taką pogodę idealne dla mnie są lekkie sałatki. Dziś przygotowałam sałatkę, którą zapewne wszyscy znają, czyli

TABULE


Składniki:
150 g kaszy kuskus
1,5 cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
2 pomidory pokrojonej w kostkę
1 papryka pokrojona w drobne kawałki
1 ogórek pokrojony w drobne kawałki
kilka oliwek
2 łyżki pokrojonej świeżej pietruszki
1 łyżka estragonu
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
1. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu.
2. Dodać do kuskus sok z cytryny, oliwę z oliwek, pokrojone jarzyny, przyprawy, pietruszkę i oliwki. Wymieszać.
3. Włożyć sałatkę do lodówki na minimum 30 minut.

Sałatka Alpejska jest znakomita mocno schłodzona.




Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Piknik majowy

sobota, 10 maja 2014

pasta z cukinii

Dziś pogoda nie nastraja za bardzo do działania, zaległam pod kocykiem z kubkiem kawy i komputerem na kolanach. Może po nadrabiam troszkę zaległości, zanim wciągnę kalosze, płaszcz przeciwdeszczowy i pójdę na spacer z psem. Obowiązek to obowiązek, pomimo niesprzyjającej aury, trzeba 1,5h wybiegać sierściucha. Na razie zapakowałam mu zabawkę smaczkami i chwila spokoju od najukochańszych czterech łapek jest. Mogę więc podzielić się z Wami na szybko przepisem na

PASTĘ Z CUKINII

Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
2 ząbki czosnku
2-3 łyzki tahini
kumin
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Cukinie kroimy w plastry i podsmażamy na patelni.
2. Przekładamy do naczynia, dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy na w miarę jednolitą masę.

.. i smaczna i zdrowa pasta kanapkowa gotowa.


poniedziałek, 5 maja 2014

bakłażan z kus - kusem

Już po długim weekendzie, szkoda... u mnie było leniuchowo, ale oczywiście kulinarnie. W planach był grill, ale na planach się skończyło, bo strasznie padało :-( Zrobiłam więc w piekarniku

BAKŁAŻANA Z KUS-KUSEM

Składniki:
1 duży bakłażan
5 suszonych pomidorów
4 suszone morele
3 łyżki natki pietruszki
1 jajko
100 g kus-kus
sok z cytryny
parmezan
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
1. Bakłażan myjemy i wydrążamy. Wydrążony bakłażan skropić lekko sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
2. Kus kus przygotować według przepisu na opakowaniu.
3. Pietruszkę, pomidory, morele i miąższ bakłażana zmiksować.
4. Kus - kus połączyć z masą.
5. Bakłażan wypełnić masą i posypać parmezanem.
6. Pieczemy około 30 min w temperaturze 200 st C.

SMACZNEGO!!!!!