Obserwatorzy

sobota, 26 kwietnia 2014

babka limonkowa

Wiem, że święta już za nami, ale nie zdążyłam w ferworze walki przedświątecznej z tym postem. Przez wiele lat nie przepadałam za babkami, gdyż wydawały mi się zawsze suche, aż w tym roku trafiłam na blog in my kitchen i babkę mojito. Postanowiłam ją wypróbować, ale jako, że zapomniałam kupić mięty, musiałam wprowadzić swoje modyfikacje w przepisie i tak powstała

BABKA LIMONKOWA

Składniki:
szklanka mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
360 g jogurtu naturalnego
270 g cukru pudru
5 jajek
skórka starta z pięciu limonek
5 świeżo wyciśniętego soku z limonek
2 łyżki białego rumu
180 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
2. W drugim naczyniu mieszamy jogurt z cukrem pudrem. Dodajemy jajka, skórkę z limonek, sok z limonek, rum. Dokładnie wszystko mieszamy.
3. Do jogurtu dodajemy mieszając na przemian olej i mąkę.
4. Ciasto przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem i oprószonego bułką tartą.
5. Pieczemy około 45 minut w 180 st C.
6. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie lukrujemy.



Babki i babeczki

piątek, 18 kwietnia 2014

mazurek migdałowo - kajmakowy

Wielkanoc już tuż, tuż... ja już jestem na finiszu przygotowań, jutro tylko ostatnie porządki i dekorowanie domu i będzie można spokojnie zacząć świętować i cieszyć się rodzinną atmosferą... a jak Wielkanoc to nie może obejść się bez mazurka.

MAZUREK MIGDAŁOWO-KAJMAKOWY

Składniki:

Kruche ciasto migdałowe:

70 g migdałów zmielonych na mączkę
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
200 g miekkiego masła
2 żółtka
szczypta soli

Masa kajmakowa:

450 g cukierków krówek
100 ml mleka 3,2 %
100 ml śmietanki kremówki
50 g masła

Dodatkowo:

powidła śliwkowe
bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto:
1. Mąkę, cukier puder i migdały wysypujemy na blat i robimy w nich wgłębienie w które wkładamy żółtko, pokrojone w kostkę masło i sól.
2. Łopatką albo dużym nożem łączymy składniki, a następnie zagniatamy ciasto.
3. Masę przekładamy do foliowego woreczka i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 h.
4. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, i przekładamy do formy. Ja użyłam małych form silikonowych.
5. Kruche ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 min w 180 st C z termoobiegiem.

Masa kajmakowa:
1. Mleko mieszamy ze śmietaną w rondelku, a następnie zagotowujemy.
2. Do gotującego się mleka wsypujemy krówki. Mieszamy, aż krówki się rozpuszczą.
3. Kiedy masa będzie jednolita zdejmujemy rondel z gazu. Gdy lekko przestygnie dodajemy miękkie masło i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Powidła przekładamy na kruche ciasto, następnie układamy masę kajmakową i ozdabiamy według uznania.


Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

wtorek, 15 kwietnia 2014

sałatka ryżowa z oliwkami

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki, są dla mnie nieodłącznym elementem mojej diety, zarówno tej codziennej, jak i świątecznej. W tym roku na Wielkanoc na pewno zrobię tą sałatkę:

SAŁATKA RYŻOWA Z OLIWKAMI

Składniki:
2 woreczki ryżu
kilkanaście przeciętych oliwek bez pestek
kilkanaście cebulek perłowych marynowanych
niewielka papryka czerwona
jedno opakowanie sera typu feta (ja użyłam sera feta z Mlekowity)
2 pomidory
2-3 jajka na twardo
kilka łyżek sosu francuskiego

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
2. Warzywa, ser feta i jajka kroimy w kostkę.
3. Ryż łączymy z warzywami, serem feta i jajkami, doprawiamy sosem francuskim.

Życzę smacznego!!!!!


Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV Lekka Wielkanoc

niedziela, 13 kwietnia 2014

roladki z szynki dojrzewającej czyli kolejne szybkie przekąski

Jak już nie raz wspominałam, uwielbiam przyjmować gości ale też kiedy gospodyni siedzi przy stole z gośćmi, a nie kursuje tylko pomiędzy kuchnią a salonem. Dlaczego też u mnie menu imprezowe jest zawsze tak zrobione, żeby zminimalizować czas przebywania w kuchni. Dziś chciałam podzielić się z Wami moim kolejnym pomysłem na fajną imprezową przystawkę. Szybką w przygotowaniu z jednej strony, a z drugiej robiąca duże wrażenie na gościach. Na pewno jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnie ułożonej na talerzu wędliny.

ROLADKI Z SZYNKI DOJRZEWAJĄCEJ, ANANASA I SERA PLEŚNIOWEGO.

Składniki:
szynka dojrzewająca
ananas z puszki
ser pleśniowy.

Sposób przygotowania:
w szynkę wkładamy troszkę sera pleśniowego i ananasa, zawijamy i spinamy wykałaczką i tak powstaje kolejna przystawka.

SMACZNEGO!!!!!


czwartek, 3 kwietnia 2014

soczysta pierśc z indyka .. idealna wędlina na święta

Wielkanoc zbliża się coraz szybciej. Czas więc niedługo pomyśleć o menu na świąteczny stół. Ja powoli testuję nowe przepisy i kombinuję czym w tym roku uraczyć moich gości. Na pewno w tym roku zagości u nas

PIECZONA PIERŚ Z INDYKA:

Składniki:
1 kg piersi z indyka
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
słodka i ostra papryka

marynata:
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
2 zmiażdżone ząbki czosnku


Sposób przygotowania:
1. Filet myjemy i wkładamy do miski z wodą  i przyprawami do marynaty.  Odstawiamy na co najmniej 12 h w chłodne miejsce.
2. Filet wyjmujemy z marynaty, obsuszamy ręcznikiem i nacieramy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, oraz czosnkiem. Całość szczelnie zawijamy w folię aluminiową i przekładamy do naczynia żaroodpornego, do którego następnie wlewamy wodę (ok. 3 cm).
3. Pieczemy około 40 min w 200 st C. Po tym czasie rozcinamy folię i podpiekamy do zarumienienia jeszcze około 25 min.. i domowa wędlina gotowa.
Przepis nie jest mojego autorstwa, a zapożyczyłam go sobie od Ewy.



Wielkanocne Smaki - edycja IV Domowy Wyrób Wielkanoc bez glutenu. Wielkanocne Smaki - edycja IV Lekka Wielkanoc