Obserwatorzy

poniedziałek, 13 maja 2013

placuszki z otrębami i kokosem

Jakiś czas temu trafiłam na ciekawy przepis na blogu Krysi, który chciałam wypróbować. Efekt przeszedł moje oczekiwania, szczerze polecam te placuszki, smakują świetnie. Na pewno będę korzystała jeszcze z innych przepisów z tego bloga.
Dziś chciałam Wam przedstawić przepis na

PLACUSZKI Z OTRĘBAMI I KOKOSEM

Składniki:
1 szklanka wody
1,5 szklanki mąki (ja użyłam Szymanowskiej, u Krysi była tortowa)
1 jajko
2 łyżki otrębów pszennych
3 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli
olej do smażenia
dżem (ja użyłam figowego, Krysia sypała cukrem pudrem)

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.


sobota, 11 maja 2013

makaron ze świeżym szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

Uwielbiam szpinak, staram się go spożywać tak często jak się da, a w połączeniu z makaronem jest dla mnie potrawą wręcz idealną. Chciałam się dziś podzielić z Wami moim przepisem na 

MAKARON ZE SZPINAKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:
opakowanie świeżego szpinaku 
200 g sera pleśniowego (ja użyłam Lazur Błękitny)
10 suszonych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej rzepakowy

Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy szpinak. Podsmażamy, aż "zwiędnie".
2. Pomidory kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do szpinaku. Dorzucamy pokrojony w kostkę ser pleśniowy.
3. Doprawiamy do smaku solą, czosnkiem i pieprzem.
4. Dodajemy do ugotowanego al dente makaronu.

sobota, 4 maja 2013

tofu w ostrym sosie

Długi weekend nie sprzyja raczej u mnie staniu i gotowaniu. U nas jest to czas jeżdżenia po rodzinie i znajomych, więc zawsze można troszkę odetchnąć od domowych obowiązków. Oczywiście miałam ambitne plany wiosenno-porządkowe, ale na planach niestety, a raczej stety ;-), się skończyło. Dziś spokojnie zalegliśmy w domu, kręcimy się troszkę po ogrodzie, ale za pracę porządkowe nikomu nie chce się wziąć. Przepis  który dziś chcę wam zaprezentować też nie był przygotowany dzisiaj, ale nie było okazji wcześniej go pokazać.

TOFU W OSTRYM SOSIE

Składniki:
1 opakowanie tofu
1 mango
1 średnia cebula
1 puszka pomidorów w zalewie
1 łyzeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka imbiru
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej rzepakowy

Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory i smażymy, aż powstanie sos.
2. Dodajemy przyprawy i czosnek.
3. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu i mango.
4. Dusimy aż mango lekko zmięknie i gotowe.