Obserwatorzy

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

pasta kanapkowa z czerwonej fasoli

Dzisiaj chciałam Wam podzielić się z Wami kolejnym przepisem na pastę kanapkową. Zawsze w domu mam jakieś puszkowane warzywa, więc kiedy nie ma nic na kanapki kombinuję z pastami. Ostatnio popełniłam taką pastę.

PASTA KANAPKOWA Z CZERWONEJ FASOLI

Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki garama masal
1 łyżeczka kminku
sól

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i gotowe.


Akcja Kolacja

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

tofu curry

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju curry. Już kiedyś podawałam jeden przepis na warzywa curry, dziś chcialam podzielić się z Wami moim przepisem na weganskie curry z tofu.

TOFU CURRY

Składniki:
1 opakowanie serka tofu
1 cebula
3 ząbki czosnku
5 plastrów ananasa
3-4 łyżeczki curry
200 ml mleczka kokosowego
0,5 puszki soku z ananasa
sól
pieprz
imbir
ostra papryka
olej

Sposób przygotowania:
1.Tofu kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.
2. Cebulę zeszklić. Dodać ananas i chwilkę poddusić.
3. Dodać tofu, sok z ananasa, mleko kokosowe, curry i czosnek.  Chwilę poddusić.
4. Przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Sos zredukować.

Danie świetnie smakuje z ryżem naturalnym.






niedziela, 14 kwietnia 2013

wegetariańskie kotlety z awokado

Ostatnimi czasy jestem totalnie zakochana w awokado. W lodowce zawsze co najmniej dwa owoce czekają na obróbkę. Przez wiele lat przechodziłam totalnie obojętnie w sklepach obok awokado, aż do zeszłych wakacji kiedy moja koleżanka zrobiła wegetariańskie kotlety własnie  z awokado. Zdziwiłam się bardzo, że ten owoc, który do tej pory kojarzył mi się jedynie z guacamole może mieć tak różnorodne zastosowanie. Od tamtego czasu rozpoczęła się moja :wielka", kulinarna przygoda z awokado. Dziś chciałam podzielić się z wami moimi kotlecikami z awokado. Przepis początkowo był zapożyczony własnie od mojej kumpeli, ale z czasem przerobiłam go na swój sposób.

KOTLETY Z AWOKADO

Składniki:
1 dojrzałe awokado
0,5 cytryny
0,5 dużej cebuli
4 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka ziaren sezamu
jajko
2,5 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
kolendra
sól
olej

Sposób przygotowania:
1. Miąższ z awokado wyjmujemy i rozdrabniamy widelcem. Skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Cebule drobno siekamy o dodajemy do miąższu.
3. Do miąższu dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
4. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

niedziela, 7 kwietnia 2013

pasta kanapkowa z pieczarek i kaszy gryczanej

Pasty kanapkowe u mnie w domu ostatnio świecą triumfy. Zawsze staram się, żeby w lodówce, obok serów i wędlin znajdowała się jakaś domowa, własnoręcznie zrobiona pasta. Po świątecznych sałatkach zostało mi trochę pieczarek, które trzeba było jakoś wykorzystać i tak powstała kolejna pasta, która na pewno na stałe zagości w moim menu.

PASTA KANAPKOWA Z PIECZAREK I KASZY GRYCZANEJ

Składniki:
200 g pieczarek
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
koperek
2 jajka na twardo
0,5 torebki kaszy gryczanej
olej rzepakowy

Sposób przygotowania:
1. Kaszę gryczaną gotujemy.
2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju rzepakowym.
3. Pieczarki drobno kroimy, dorzucamy do podsmażonej cebuli i smażymy razem, aż cała woda puszczona przez pieczarki odparuje. Pieczarki staną się "suche". 
4. Pod koniec smażenia pieczarek dodajemy czosnek, przyprawę uniwersalną i drobno posiekany koperek. Ja tym razem użyłam koperku suszonego, ale następnym razem spróbuję ze świeżym.
5. Kiedy pieczarki i kasza przestygną. Wszystko wrzucamy do jednej miski, dodajemy drobno pokrojone jajka i blendujemy.


Kanapki, kanapeczki!

sobota, 6 kwietnia 2013

kotlety z kapusty kiszonej i fasoli

Dawno tutaj nie zaglądałam, ale przygotowania świąteczne pochłonęły mnie całkowicie. Nie udało mi się się w tym roku przygotować do publikacji wielkanocnych przepisów, mam nadzieję, że za rok będę bardziej ogarnięta i zapodam jakieś świąteczne przepisy. 
Teraz po wyjedzeniu zapasów z zamrażalki wzięłam się za gotowanie, smażenie i pieczenie, więc na pewno więcej u mnie na blogu będzie się działo. 
Kiedyś na jakimś blogu znalazłam fajny przepis na wegetariańskie kotleciki, niestety nie zapisałam sobie skąd ten przepis pochodzi. Oczywiście zmodyfikowałam go po swojemu i tak powstały

KOTLETY Z FASOLI I KAPUSTY KISZONEJ

Składniki:
1,5 szklanki fasoli jaś
2 szklanki kapusty kiszonej
cebula
1 jajko
4 łyżki płatków żytnich
1 łyżka mąki żytniej
2 ząbki czosnku
olej
magi
sól
pieprz
kminek
majeranek

Sposób przygotowania:
1. Fasolę namoczyć na noc, a następnie ugotować do miękkości.
2. Kiedy fasola wystygnie ściągamy z niej łupiny i rozgniatamy ją aż do uzyskania jednolitej masy. Do rozgniatania użyłam blendera.
3. Kapustę odciskamy, płuczemy i drobno siekamy. Dodajemy do fasoli.
4. Dodajemy jajko, mąkę, płatki i drobno posiekaną cebulę.
5. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku.
6. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety.