Obserwatorzy

piątek, 30 listopada 2012

zupa krem z marchwi w wersji drugiej

Bardzo lubię zupę z marchwi. W zależności od mojego nastroju robię ją w kilku wersjach. Dziś chciałam pokazać wam kolejną wersję, która u mnie w domu robi ostatnio furorę.

ZUPA KREM Z MARCHWI

Składniki:
3 duże marchewki
1 średnia cebula
pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
2 kostki rosołowe warzywne
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sezam
olej
sól
pieprz
1 łyżka bazylii

Sposób przygotowania:
1. Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i gotujemy w bulionie warzywnym.
2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni razem z czosnkiem.
3. Kiedy marchewka się ugotuje dodajemy do niej cebulkę, posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i bazylię.
4. Zupę miksujemy na papkę, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia.
5. Przed podaniem posypujemy zupę sezamem.


czwartek, 29 listopada 2012

ciasteczka sezamowe

Lubię z rana usiąść z filiżanką czegoś ciepłego i zagryźć małym ciasteczkiem. tak rozpoczęty dzień od razu wydaje mi się fajniejszy. Po prostu poranek bez rytuału kawowo-herbaciano-ciasteczkowego uważam za stracony. Ostatnio odkryłam super przepis na

CIASTECZKA SEZAMOWE

Składniki:
1,25 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g margaryny
1 szklanka sezamu
szczypta soli
1 łyżka cynamonu
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki miodu

Sposób przygotowania:
1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
2. W trakcie ucierania stopniowo dodawać jajko i miód.
3. W oddzielnej misce łączymy mąkę, sezam, sól, cynamon i proszek do pieczenia.
4. Suche składniki stopniowo dodajemy do ciasta.
5. Wyrobioną masę odstawiamy na około 40 min do lodówki.
6. Formujemy z masy kulki ok 3 cm, spłaszczamy i układamy bardzo luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Pieczemy na złoty kolor w 180 st C.




Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

środa, 28 listopada 2012

zapiekana brukselka z żurawiną

Jako dziecko jakoś za brukselką nie przepadałam. Kojarzyła mi się z przedszkolnym  niedoprawionym jedzeniem. Parę lat temu doszłam do wniosku, że trzeba się z tą "traumą" uporać i tak zaczęłam powoli kombinować i wprowadzać ją do swojego jadłospisu. Tak też powstała zapiekanka brukselkowa.

ZAPIEKANKA BRUKSELKOWA Z ŻURAWINĄ

Składniki:
8-10 główek brukselki
garść orzechów włoskich
garść suszonej żurawiny
200 g śmietany
1 jajko
parmezan
szczypta soli
pieprz
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
1. Brukselkę obieramy i dzielimy na połówki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
2. Sól ucieramy z czosnkiem, dodajemy śmietanę, pieprz i gałkę i 1 surowe jajko. Wszystko razem mieszamy. 
3. Brukselkę posypujemy posiekanymi orzechami i suszoną żurawiną. Polewamy śmietaną z przyprawami i jajkiem. Na koniec posypujemy startym parmezanem
4. Pieczemy około 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st C. 



Sezon na brukselkę Wielkie Święto Żurawiny 2012

piątek, 23 listopada 2012

sałatkowe zabawy ... czyli sałatka z kuskusem, szpinakiem i fasolą

... bardzo lubię klasyczną sałatkę alpejską z kuskusu, ale znudziła mi się... ile można robić i jeść to samo. Postanowiłam więc sobie troszkę poeksperymentować i tak powstała moja wariacja sałatkowa.

SAŁATKA Z KUSKUSEM, SZPINAKIEM I FASOLĄ

Składniki:
100 g kuskusu
2 garści liści szpinaku
8-10 pomidorków cherry
pół puszki czerwonej fasoli
pół pęczka pietruszki
ogórek
sól
pieprz
1 łyżka estragonu
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 cytryna

Sposób przygotowania:
1. Kuskus przygotowujemy zgodnie z recepturą na opakowaniu.
2. pomidory kroimy na ćwiartki, pietruszkę drobno siekamy, ogórka kroimy w drobną kostkę.
3. Czosnek rozcieramy z solą, dodajemy pieprz, estragon, oliwę z oliwek i sok z cytryny.
4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zostawiamy na około 3h w lodówce i gotowe.


środa, 21 listopada 2012

co z tą colą? zawsze można żeberka

... przyznam się, że pierwszy raz o gotowaniu z coca-colą usłyszałam w reklamie. Pobiegłam do sklepu i przeczytałam składniki na Pomyśle na i podjęłam decyzję, że trzeba samemu cosik takiego wykombinować.  Potem oczywiście usiadłam do netu i poczytałam przepisy i tak w wyniku kombinowania powstał mój przepis na
ŻEBERKA W COCA-COLI

Składniki:
400 g żeberek 
2 łyżki miodu
1-2 łyżki oleju
1/4 szklanki coca-coli
1 łyżka kolendry
1 łyżka kardamonu
1 łyżka gałki muszkatołowej
0,5 łyżka ostrej papryki
2-3 ząbki czosnku
pieprz
sól
2-3 listki laurowe

Sposób przygotowania:
1. Przyprawy ucieram w moździerzu.
2. Żeberka kroję na mniejsze kawałki ( tak około 2 kostki na jedno żeberko) polewam olejem i miodem, jeśli miód nie jest płynny lekko go podgrzewam. Następnie posypuję przyprawami. Wszystko dokładnie wsmarowuję w mięso.
3. Całość przekładam do rękawa do pieczenia, dodaję coca - colę i liść laurowy. Szczelnie zamykam i pozostawiam w chłodnym miejscu na około 2-3 h, żeby marynata miała szansę przegryźć się z żeberkami.
4. Piekarnik nastawiam na 180 st C. Folie lekko nakłuwam i piekę żeberka przez około 90 min. 


Ostatnio dostałam też wyróżnienie, ale o tym w następnym poście. 

Potrawy rozgrzewające

piątek, 16 listopada 2012

sałatek czas... tym razem ryżowo

Dawno tej sałatki nie robiłam. Była pierwszą, oczywiście po warzywnej, sałatką, która u nas w domu znalazła uznanie. Ja osobiście za klasyczną warzywną sałatką nie przepadam, ale odkąd sałatka z ryżem pojawiła się u nas na stole, zakochałam się w sałatkach.

SAŁATKA Z RYŻU, OGÓRKA I PAPRYKI

Składniki:
1 woreczek ryżu
2-3 jajka
1 papryka
ok 15 dag ogórka konserwowego
1 cebula
pół pęczku natki pietruszki
1 jabłko
3-4 ząbki czosnku
1/2 szklanki majonezu
4 łyżki śmietany
1 łyżka ostrej musztardy
sól
cukier 
pieprz
0,5 - 1 łyżki octu winnego

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy al dente.
2. Czosnek rozcieramy z solą, mieszamy z majonezem, śmietaną, szczyptą cukru i musztardą.
3. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy octem.
4. Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę.
5. Wszystkie składniki łączymy i dostawiamy do lodówki na około 40 min, żeby wszystkie składniki się przegryzły.


czwartek, 15 listopada 2012

czas na przetwory... czyli nutela jabłkowa w cieście francuskim

Bardzo lubię gotować z przetworów. Dzięki nim bardzo szybko mogę uzyskać szybkie i ciekawe dania, które zawsze robią furorę. W tym roku dostało mi się kilka skrzynek jabłek, z którymi trzeba było coś zrobić. Na początku myślałam o klasyce... czyli jabłkach do szarlotki, ale potem stwierdziłam, że warto coś jeszcze z nich popełnić.. i tak wpadłam na pomysł, że w mojej spiżarni powinny znaleźć się także inne słoiczki z jabłkami. Pomyślałam  pokombinowałam i popełniłam z 2 kilogramów jabłek nutelę jabłkową. Tak na spróbowanie i teraz wiem, że w przyszłym roku więcej jej będzie, bo na prawdę ma super smak i świetnie się sprawdza w kuchni. Wczoraj na szybki obiad popełniłam dla siebie

RULONIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NUTELĄ JABŁKOWĄ

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 
2 kg jabłek
1 kg cukru
100 g kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki cynamonu

1. Jabłka obieramy, drobno kroimy i smażymy, aż jabłka będą się rozpadać.
2. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 1 h.
3. Na koniec dodajemy kakao i cukier waniliowy oraz posypujemy cynamonem. Potem przekładamy do słoików i mamy cudowny przetwór :-)
4. Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie dzielimy na połowę.
5. Każdą połówkę smarujemy nutelą i rolujemy. 
6. Ruloniki dzielimy na mniejsze kawałki i pieczemy w 220 st C przez około 20 min.


Potrawy rozgrzewające Domowy Wyrób

niedziela, 11 listopada 2012

sałatka imprezowa Jagodzianki

Przepis na tą sałatkę już jakiś czas temu spisałam od naszej blogowej koleżanki Jagodzianki. Nie było jakoś okazji do wypróbowania, aż do wczoraj, kiedy nie miałam za dużo czasu na gotowanie, a mieli się goście pojawić. Serdecznie polecam wszystkim ten przepis.

IMPREZOWA SAŁATKA JAGODZIANKI

Składniki:
20 dkg ryżu
2 papryki
twardy żółty ser
2 łyżki oregano
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy
2. Paprykę i ser żółty kroimy w kostkę. 
3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku.


sobota, 3 listopada 2012

rozgrzewający mleczny napój

Od dzieciństwa mam traumę związaną z mlekiem i nigdy w życiu nie wypiłabym szklanki ciepłego mleka... tak myślałam, dopóki nie wypiłam pierwszy raz mleka z orzechami i cynamonem. Od tego czasu wieczorową porą wypijam raz na jakiś czas taką to mieszankę.


MLEKO Z ORZECHAMI

Składniki:
szklanka mleka 
5 drobno posiekanych orzechów włoskich 
szczypta zmielonego imbir 
1/2 łyżeczki cynamonu 
2 goździki 
1-2 łyżki miodu 

Sposób przygotowania 
1. mleko połączyć w rondelu z przyprawami 
2. Zagotować
3. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5-7 min 
4. Przecedzić przez sitko i gotowe.


Potrawy rozgrzewające

czwartek, 1 listopada 2012

curry z warzywami lekko przekombinowane

Curry z warzywami chodziło już za mną jakiś czas, ale jakoś nie mogłam się zebrać,  żeby je przygotować. Dziś podjęłam męską decyzję i mam, a raczej miałam, bo już całe pochłonęłam. U większości osób na blogach zauważyłam dziś halloween'owe klimatu, u mnie jednak powieje trochę orientem. Nie jest to klasyczne curry z warzywami, bo nie posiadałam odpowiednich warzyw do niego, tylko mieszankę warzyw na patelnie, ale i tak wyszło świetnie. Sos robiony jest jednak według klasycznej receptury, którą dostałam od mojego znajomego hindusa. Zmodyfikowałam go jednak dodając mleczko kokosowe, którego w oryginale nie było.

CURRY Z WARZYWAMI

Składniki:
warzywa (ja dałam mieszankę warzyw na patelnię, ale lepsze jest kiedy samodzielnie ugotujemy marchewkę, ziemniaki, kalafior, brokuły - ważne żeby warzywa nie były do końca dogotowane, bo dogotowujemy je jeszcze w sosie)
2 łyżeczki kminku w ziarnach
3 czubate łyżeczki curry
2 cebule
4 -5 duże pomidory albo puszka pomidorów w zalewie
1/2 łyżeczka pieprzu kajenskiego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej
mała puszka mleka kokosowego

Sposób przygotowania
1. Warzywa gotujemy al dente.
2. Kminek podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy posiekaną cebulę. Cebulę zasmażamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Dodajemy skażone i obrane ze skórki pomidory (albo pomidory z puszki). Podduszamy, aż powstanie w miarę jednolity sos. Dodajemy mleko kokosowe, curry i pieprz kajeński. Chwilę dusimy. Następnie doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Sos musi mieć dość gęstą konsystencję
4. Dodajemy warzywa i dusimy na wolnym ogniu jeszcze około 5-8 min.


Potrawy rozgrzewające